PROJETS EUROPEENS

PROIECT COMENIUS

«NOS LYCEES: HERITIERS D’UN RICHE PASSE: DE LA RENAISSANCE A L’INTERNET» (2002-2003)

Acesta a fost primul proiect al Agenţiei Socrates în judeţul Iaşi şi unul dintre primele din România, proiect propus nouă, românilor, de Agenţia Socrates franceză, în cadrul căruia am stabilit parteneriate cu licee din Franţa (Emile Zola din Rennes), din Italia (Liceo Classico din Roma) şi din Spania (Murcia). Intins pe o perioadă de doi ani, scopul final al acestei incitante experienţe a fost acela de a pune în valoare, în liceele noastre, obiectele de patrimoniu, de orice tip ar fi fost acestea. Astfel, colegiul nostru a creat, cu această ocazie, un muzeu al şcolii, ce poate fi în continuare vizitat, în care se află expuse obiecte de patrimoniu diverse, de la rechizite şi obiecte de vestimentaţie specifice şcolii noastre de-a lungul anilor şi până la materiale didactice (aparate, în mod special, folosite în diversele laboratoare ale liceului, recondiţionate graţie exclusiv entuziasmului copiilor şi profesorilor lor) devenite, între timp, istorice. De asemenea, cu prilejul acestui proiect, elevii au reuşit să facă un inventar complet şi foarte atent al tuturor cărţilor de patrimoniu ale liceului, ceea ce le-a permis să atingă exemplare rare şi extrem de vechi ale unor cărţi devenite parte a bogăţiei şcolii noastre. Le mulţumim pentru acest pionierat doamnelor profesoare Gabriela Siclovan (istorie), Magda Teodorel şi Ionela Receanu (fizică), Maria Iosubescu (geografie), Maria Ciugureanu şi Janeta Tivlea (chimie).

Profesor Sorina DĂNĂILĂ

strasbourg-17-24-mars-2007-209

PARTENERIAT «ROMANITE-HISPANITUDE»

Incepuse nu demult anul şcolar 2003, când un elev, Valeriu, mi-a şoptit : « Domnule profesor, mama mea are o foarte bună prietenă la Fougères, în Bretagne. N-ar fi o bună idee să încercăm, printr-un proiect, să stabilim o legătură Iaşi –Fougères ? » Zis şi făcut, planul a început, încetul cu încetul, să prindă contur graţie mai ales doamnei profesoare Adriana Pârâu… şi domnului Constantin Paidos. O nouă şi frumoasă colaborare lua astfel naştere. 2003 – 2005 – 2007 : din doi în doi ani, « Romanité-Hispanitude » a început să se închege. Au trecut de atunci deja cinci ani. Intre timp, elevi, profesori şi părinţi au făcut ca un vis să devină realitate, fiecare întâlnire transformându-se într-o oportunitate de a ne pune în evidenţă talentele, programele, experienţele. Aşteptăm, aşadar, anul 2009… când vom fi acolo… din nou.

Profesor Ioan BITA

strasbourg-17-24-mars-2007-250

PROIECTUL EUROPEAN « PRIX EUROPEEN DES JEUNES LECTEURS »

Proiectul Prix européen des jeunes lecteurs oferă elevilor între 15 şi 18 ani ocazia de a descoperi literatura contemporană şi de a lucra în parteneriat cu diverse licee europene. Acesta presupune lectura a şase cărţi, studiate ulterior în interdisciplinaritate, precum şi eventuale întâlniri cu elevii din liceele partenere, spre a alege, în urma unor dezbateri argumentate şi a unui vot colectiv, romanul tinerilor europeni. In anul 2006, această dezbatere finală, la care au participat şi copiii noştri, a avut loc la Strasbourg, la Parlamentul european, invitat de onoare fiind scriitorul francez Amin Maalouf.

Profesor Raluca VARLAN

dscn6925

PROIECTUL EUROPEAN « MA VILLE VUE PAR… »

Inţiat de Institut de Recherche et d’Innovation şi Centrul Cultural Pompidou din Paris, desfăşurat în colaborare cu liceul Jean Moulin şi colegiile Thomas Mann şi Darius Milhaud din Paris, se derulează în liceul nostru între 15 septembrie 2008-15 iunie 2009.
Profitând de cele mai moderne mijloace tehnice, acest proiect îşi propune să ofere elevilor noştri o experienţă aparte în domeniul analizei cinematografice şi în cel al realizării de filme experimentale. El este în egală măsură o abordare inedită a unui spaţiu familiar, dar şi o deschidere spre spaţiul şi percepţia celuilalt – altfel spus un dialog intercultural.

Profesor Corina UNGUREAN

dsc00031

PROIECTUL FRANCOFON “BLOGUONS EN FRANCAIS: INFO/INTOX”

Elevii clasei a XI a F sunt implicati in acest concurs-proiect, alaturi pe partenerii lor, un grup de elevi de acelasi nivel din Vietnam, mai exact din orasul Vinh, provincia Nghe-An.

Obiectivul principal este acela de a crea impreuna cu partenerii un blog care sa aiba ca tema prezentarea propriei tari. Fiecare clasa implicata va trebui sa posteze minimum 8 articole, insotite de videoclipuri, interviuri, imagini etc. Spiritul ce trebuie adoptat este, desigur, cel jurnalistic.

De asemenea, elevii trebuie sa dea dovada de spirit critic bine dezvoltat, deoarece ei vor trebui sa verifice veridicitatea informatiilor postate de clasa patenera pentru a le putea clasa apoi intr-una din cele doua categorii (info– pentru informatie corecta ; intox– pentru informatie nefondata, neadevarata).

 

Pentru mai multe informatii despre acest proiect, vizitati http://lewebpedagogique.com/concours-fipf/reglement/
In curand, veti putea analiza si comenta postarile celor doua clase partenere la urmatoarea adresa a blogului comun : http://lewebpedagogique.com/rouviet

Profesor Andreea TRINCA

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s