Eveniment cultural…

Editura Cartier & Centrul National al Dansului – Bucuresti (CNDB) va invita la un triplu eveniment: un spectacol – o lansare de carte – o dezbatere

Duminica, 29 noiembrie 2009, incepind cu ora 19.00, va asteptam la un spectacol – lansare de carte & dezbatere, prilejuite de spectacolul lui Ion Dumitrescu „Ceea ce am convenit noi a fi hazard”. Spectacolul va fi urmat de lansarea cartii lui David le Breton, « Antropologia corpului si modernitatea ».

Alaturi de Ion Dumitrescu & David le Breton, ii vom avea invitati pe Mihaela Michailov – critic & teoretician de arta performativa; Bogdan Ghiu – critic de arta & teoretician – si Manuel Pelmus – coregraf & teoretician. Dezbaterea va fi insotita si de un text al lui David le Breton despre coregrafia contemporana, creat special pentru acest eveniment de la CNDB.

Spectacolul “Ceea ce am convenit noi a fi hazard” (The way things might go) a fost co-produs de CNDB si Centre national de la danse – Paris (Pantin). A avut premiera la CNDB in noiembrie 2007, ulterior fiind prezentat la Tanzquartier-Wien, Springdance Festival in cadrul programului Dialogue, la Sofia in cadrul festivalului Sofia Underground si la Teatrul Maghiar din Cluj in cadrul stagiunii CNDB.

Mizele piesei “Ceea ce am convenit noi a fi hazard”:

Un exercitiu de a fi autor intr-un spatiu de reprezentare. Experienta nemediata versus experienta mediata. O chestionare a conditiei de pasivitate a spectatorului ce este analoga cu pozitia subiectilor in sistemul social-politic actual. Identitate permanent in constructie. Corpul dansatorului inceteaza sa fie un mediu si devine o suprafata, o platforma pentru spectatori.

Antropologia corpului si modernitatea. Perspectiva medicului occidental si cea a vraciului comunitar nu sunt doua pozitii antagoniste, ci doua discursuri care se adreseaza unor realitati corporale diferite. Incepind prin a fi considerat o masinarie independenta de om (Vesalius), de la rezidual la supranumerar, trecind prin fragmentari, transplanturi de organe, grefe pe fata, procreare fara sexualitate, uter ocazional, fetisizare a ADN-ului, om ca informatie pura si cyborgizare, David le Breton intreprinde ultima antropologie a corpului occidental in oglinda cu cel al societatilor holiste, comunitare. Sa-i spunem, oare, corpului adio?

David le Breton, Antropologia coprului si modernitatea, Traducere din franceza de Liliana RUSU Colectia Cartier Istoric, 2009, 428 p., Pret: 44 RON.

Publicités
Cet article, publié dans autres projets, traductions, Uncategorized, est tagué , , , . Ajoutez ce permalien à vos favoris.

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s